Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

W Czym Jest Potas

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Sertranorm

Sertranorm

01.08.2024
Colchican

Colchican

04.08.2024
Lek Nimesil - Informacje, dawkowanie i działania niepożądane

Lek Nimesil - Informacje, dawkowanie i działania niepożądane

02.10.2023
W Czym Jest Potas
02.07.2024
Przeczytasz w 5 min

Bogate źródła potasu

Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, warto dostarczać go poprzez zróżnicowaną dietę, bogatą w produkty mleczne, warzywa i owoce, zwłaszcza te pełnoziarniste.

Do naturalnych źródeł potasu należą: produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica), warzywa takie jak szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki, pomidory, owoce suszone, banany, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, pomarańcze, śliwki, pestki i nasiona.

Warto sięgnąć również po kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, ryż brązowy, płatki owsiane, mięso.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Potas – dzienne zapotrzebowanie

Normy dziennej podaży potasu, norma AI (Adekwatne spożycie)
Składnik odżywczy Normy dziennej podaży
mężczyźni w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w ciąży 3500 mg/dzień
kobiety karmiące 4000 mg/dzień

Produkty bogate w potas

Zawartość potasu w 100 g wybranych produktów
Produkt Zawartość potasu w 100 g
mleko 140 mg
jogurt naturalny 200 mg
ser żółty 100 mg
ser biały 100 mg
jaja 130 mg
chude mięso 300-400 mg
ryby 300-400 mg
mąka 100-140 mg
kasze gruboziarniste 200-400 mg
chleb pełnoziarnisty 300-400 mg
płatki owsiane, jęczmienne, żytnie 380-400 mg
warzywa, ziemniaki 150-400 mg
fasola sucha 1200 mg
groch suchy 940 mg
soczewica sucha 870 mg
soja sucha 2100 mg
koncentrat pomidorowy 1070 mg
owoce 100-350 mg
awokado 600 mg
owoce suszone, daktyle, figi, jabłka, rodzynki, śliwki 650-950 mg
morele suszone 1700 mg
migdały, orzechy ziemne, laskowe 600-800 mg
orzechy pistacjowe 1100 mg
orzechy włoskie 500 mg
pestki dyni 810 mg
mak 960 mg
nasiona słonecznika 800 mg
kakao 1900 mg

Potrawy bogate w potas

Tabela 3. Zawartość potasu w wybranych potrawach*
Potrawa Zawartość potasu w 1 porcji potrawy
płatki owsiane z mlekiem, jabłkiem i cynamonem 331 mg
kanapka z chleba żytniego, koncentratem pomidorowym, serem białym, ogórkiem i koperkiem 278 mg
zupa chłodnik z awokado 825 mg
zupa gazpacho w wersji dla odchudzających się 636 mg
krupnik z suszonymi grzybami 757 mg
zupa z soczewicy z pomidorem i ziemniakiem 932 mg
zupa pomidorowa z warzywami i oregano 1178 mg
papryka czerwona nadziewana mięsem z kurczaka z curry 988 mg
imbirowy łosoś z koperkiem z patelni grillowej 459 mg
bitki wołowe duszone z selerem naciowym i lubczykiem 517 mg
polędwiczki wieprzowe z nadzieniem z suszonych żurawin 388 mg
sałatka ze szparagów, sałaty lodowej i kiełków sojowych, z orzechami włoskimi 402 mg
sałatka z pomidorów, rzodkiewek, pieczarek marynowanych i soczewicy czerwonej, z tymiankiem 542 mg sałatka nicejska z tuńczykiem i z cukinią zamiast ziemniaków 638 mg surówka ze szpinaku sałatkowego, sałaty lodowej i grejpfruta, z listkami bazylii 467 mg szaszłyki owocowo-miętowe 282 mg  
Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł