Zamów on-line!

Recepta on-line 24h/7 w 5 minut

Szukaj leku
FAQ

Potas W Czym Jest

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Najnowsze wpisy

Sertranorm

Sertranorm

01.08.2024
Colchican

Colchican

04.08.2024
Lek Nimesil - Informacje, dawkowanie i działania niepożądane

Lek Nimesil - Informacje, dawkowanie i działania niepożądane

02.10.2023
Potas W Czym Jest
29.06.2024
Przeczytasz w 5 min

Bogate źródła potasu

Aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, należy wprowadzić urozmaiconą dietę, bogatą w produkty mleczne, warzywa i owoce, zwłaszcza pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto sięgać po produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, groch, soja, soczewica, oraz warzywa, takie jak szpinak, brokuły, marchew, ziemniaki, buraki, pomidory. W diecie nie powinno zabraknąć też owoców, zwłaszcza suszonych, bananów, wiśni, brzoskwiń, truskawek, pomarańczy, śliwek, oraz pestek i nasion. Dobrym źródłem potasu są także kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, pszennne, żytnne, oraz mięso.

Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł

Potas – dzienne zapotrzebowanie

 Normy dziennego zapotrzebowania na potas, norma AI (Adequate Intake)
Składnik odżywczy Normy dziennego zapotrzebowania
mężczyźni w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w wieku ≥19 lat 3500 mg/dzień
kobiety w ciąży 3500 mg/dzień
kobiety karmiące 4000 mg/dzień
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.

Produkty bogate w potas

Zawartość potasu w 100 g wybranych produktów
Produkt Zawartość potasu w 100 g
mleko 140 mg
jogurt naturalny 200 mg
ser żółty 100 mg
ser biały 100 mg
jaja 130 mg
chude mięso 300-400 mg
ryby 300-400 mg
mąka 100-140 mg
kasze gruboziarniste 200-400 mg
chleb pełnoziarnisty 300-400 mg
płatki owsiane, jęczmienne, żytnie 380-400 mg
warzywa, ziemniaki 150-400 mg
fasola sucha 1200 mg
groch suchy 940 mg
soczewica sucha 870 mg
soja sucha 2100 mg
koncentrat pomidorowy 1070 mg
owoce 100-350 mg
awokado 600 mg
owoce suszone, daktyle, figi, jabłka, rodzynki, śliwki 650-950 mg
morele suszone 1700 mg
migdały, orzechy ziemne, laskowe 600-800 mg
orzechy pistacjowe 1100 mg
orzechy włoskie 500 mg
pestki dyni 810 mg
mak 960 mg
nasiona słonecznika 800 mg
kakao 1900 mg
sok pomidorowy 260 mg
Rozpocznij konsultację
Wybierz lek przechodząc do wyszukiwarki inny lek
Cena konsultacji: 59,00 zł